Landing Naar Werk: Het unieke traject van JAN Facilities

Bij JAN Facilities geloven we in het potentieel van iedereen. Onze missie is niet alleen om facilitaire diensten te leveren in schoonmaak, groenvoorziening, hospitality, bouw- en werkplaatsondersteuning, maar ook om mensen die een steuntje in de rug nodig hebben een kans te geven om op te bloeien in de arbeidsmarkt. Een van onze belangrijkste initiatieven om dit te bereiken is het “Landing Naar Werk”-traject.

Wat is het Landing Naar Werk-traject?

Het Landing Naar Werk-traject is een op maat gemaakt programma voor potentieel nieuwe medewerkers van JAN Facilities. JAN Facilities neemt hierbij het initiatief om samen met diverse betrokken organisaties zoals o.a. gemeente, UWV of WSP, zowel de werk- als privé gerelateerd issues te stroomlijnen. De stap naar een baan kan namelijk soms groot zijn en omvat meer dan alleen het (her)ontwikkelen van professionele vaardigheden. De privésituatie van een nieuwe collega speelt een cruciale rol. Wanneer werk en privé niet in balans is, kun je niet optimaal functioneren.

Daarom doorloopt iedere potentiële nieuwe medewerker bij JAN Facilities het Landing Naar Werk-traject. Dit traject biedt dus niet alleen werkgerelateerde ondersteuning, maar besteedt ook aandacht aan sociale kwesties. Samen met de potentieel nieuwe collega kijken we hoe we kunnen helpen, zodat hij of zij met een goed gevoel kan beginnen aan de nieuwe baan. Dit kan variëren van hulp bij angsten, ondersteuning bij financiële zorgen tot het regelen van (specifieke) kinderopvang. Ons doel is om (eventuele) obstakels weg te nemen, zodat de medewerker zich volledig op zijn of haar nieuwe werk kan richten.

Door deze driehoeksverhouding zorgen we ervoor dat we een duidelijk beeld hebben van wat de medewerker nodig heeft om zijn of haar werk succesvol en met plezier te kunnen doen. Elk traject is maatwerk, waarbij zowel privé- als werkgerelateerde zaken worden gestroomlijnd.

Driehoeksverhouding van ondersteuning

Om onze medewerkers optimaal te ondersteunen, hanteren we een unieke driehoeksverhouding:

  1. Medewerker – De persoon zelf, die centraal staat in het traject.
  2. HARRIE – Een collega die dagelijks begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een extra ondersteuningsbehoefte. HARRIE staat voor Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk.
  3. Jobcoach – Een jobcoach ondersteunt medewerkers in hun functioneren door minimaal wekelijks persoonlijk contact te onderhouden. Hij of zij biedt hulp bij zowel werkgerelateerde als privé uitdagingen om hen gerust te stellen en praktische oplossingen te vinden. Het doel is werknemers zelfstandig te laten werken en een duurzame samenwerking met de werkgever te bevorderen. Indien nodig kan de jobcoach zelfs thuisbezoeken afleggen om een volledig beeld van de situatie te krijgen.

Proefplaatsing als eerste stap

Het traject begint met een proefplaatsing, waarin de potentiële medewerker de kans krijgt om te ontdekken of het werk past. Gedurende deze periode worden intensieve gesprekken gevoerd door de jobcoach, die samen met de medewerker kijkt naar eventuele problemen in de privésituatie. Tegelijkertijd onderzoekt de HARRIE waar de interesses en uitdagingen van de medewerker liggen op de werkvloer.

Tijdens de proefplaatsing pakken we (eventuele) randzaken aan en zorgen we dat alles duidelijk in beeld is gebracht. Dit zorgt ervoor dat de potentiële medewerker zich volledig op het werk kan concentreren zonder afleidingen. Het doel is om de medewerker aan het einde van de proefplaatsing goed voorbereid in dienst te laten treden, zodat hij of zij de werkzaamheden met vertrouwen kan uitvoeren. Uiteraard blijven de HARRIE en jobcoach ook na het Landing Naar Werk-traject nauw betrokken.

Conclusie

Het Landing Naar Werk-traject biedt de kans om op een eigen tempo (weer) aan de slag te gaan en opnieuw het plezier in werk te ervaren. Door intensieve begeleiding, maatwerk en het wegnemen van persoonlijke obstakels, zorgen we dat onze medewerkers kunnen groeien en opbloeien in een ondersteunende en vertrouwde omgeving.