In gesprek met Dirk Drouen: over de samenwerking tussen JAN Facilities en BanGroep die bouwen aan inclusief werkgeverschap

Wanneer je JAN Facilities op de Collseweg in Nuenen bezoekt, valt direct de aanwezigheid van het BanGroep logo op de gevel op. Met enige regelmaat krijgen we tijdens afspraken de vraag wat de relatie is tussen JAN en de BanGroep. Om deze onderlinge relatie te verhelderen spraken we met Dirk Drouen, coördinator van JAN Facilities.

Vraag: ‘We vallen meteen met de deur in huis. Wat heeft JAN Facilities met de BanGroep van doen?’

Dirk: “JAN Facilities maakt deel uit van de BanGroep, een bedrijvengroep van acht bedrijven die actief zijn in de bouw- en vastgoedsector. Als jongste telg binnen de groep vervullen wij een unieke rol als leverancier van facilitaire diensten. Hiermee maakt JAN Facilities een volledige cyclus aan diensten compleet: van ontwikkelen, bouwen, beheren, verhuren, onderhouden tot faciliteren. Samen hebben we een doel: het creëren van jouw ultieme woon- en werkomgeving.”

Vraag: ‘Waarom is JAN ontstaan en waarom heeft de BanGroep JAN nodig en andersom?’

Dirk: “JAN is ontstaan uit de groeiende vraag naar facilitaire diensten, zowel intern vanuit diverse bedrijven binnen de BanGroep als van externe klanten. Maar dit is niet de enige reden. De BanGroep streeft ernaar om een voorbeeld te zijn voor inclusiviteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door de oprichting van JAN, voldoet de BanGroep niet alleen aan de facilitaire behoefte, maar creëren zij ook een belangrijke sociale impact.

Dus, door JAN op te richten dragen we bij aan een inclusieve en duurzame werkomgeving voor de BanGroep. Tegelijkertijd kan JAN als startende onderneming profiteren van de structuur en middelen van de BanGroep. Dat geeft ons echt een stevige basis om op terug te vallen. Hierdoor kunnen we stappen zetten die normaal gesproken buiten ons bereik zouden liggen als nieuwe onderneming. Het is een win-win situatie voor ons allebei.”

“JAN kijkt niet naar vaste functies. Wij geloven sterk in het idee van passend werk, waarbij we kijken naar taken en activiteiten die bij iemand passen.”

Vraag: ‘Je hebt het over een unieke rol als leverancier van facilitaire diensten, kun je dit toelichten?’

Dirk: JAN Facilities vervult inderdaad een unieke rol als leverancier van facilitaire diensten. Wij gaan verder dan alleen het leveren van facilitaire diensten. We bieden kansen aan gemotiveerde mensen die elders wellicht geen mogelijkheid krijgen om te werken, maar wel graag willen. Ze krijgen niet alleen de mogelijkheid om te werken, maar ook om te groeien, te leren en zich te ontwikkelen in een professionele en vertrouwde omgeving.

Bij JAN kijken we niet naar vaste functies. Wij geloven sterk in het idee van passend werk, waarbij we kijken naar taken en activiteiten die bij iemand passen. Dit kan van alles zijn. Van opruimen en schoonmaken tot mensen ontvangen en ondersteuning bieden bij dagelijkse activiteiten. Het draait allemaal om het bieden van kansen en het creëren van een omgeving waarin iedereen kan opbloeien.”

Vraag: ‘Hoe gaat het nu met JAN Facilities sinds de oprichting?’

Dirk: “We zijn trots op wat we tot nu toe hebben opgebouwd en op het feit dat we al zoveel collega’s aan werk hebben kunnen helpen bij JAN. We hebben inmiddels een uitgebreid team van mensen in dienst die verschillende taken vervullen. Variërend van interieurverzorging tot assistentie op bouwplaatsen, van huismeester tot receptiewerk en catering.

Natuurlijk heb je als jong bedrijf ook te maken met diverse uitdagingen. Wij dus ook. Gelukkig krijgen we binnen de BanGroep de kans om te leren en daardoor te groeien. De woorden ‘trial and error’ zijn al regelmatig gevallen.

Waar we echter bijzonder trots op zijn, is ons inwerktraject genaamd ‘Landing naar Werk‘. Samen met een team van vaste contactpersonen bereiden we nieuwe collega’s van JAN Facilities grondig voor op een reguliere baan door zowel persoonlijke als werkgerelateerde kwesties te bespreken en aan te pakken. Over dit inwerktraject vertel ik graag meer in een volgend artikel.”