JAN Facilities biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen en mogelijkheden op werk. Samen gaan wij op zoek naar een passende functie binnen de facilitaire dienstverlening. Onlangs verscheen er in het Eindhovens Dagblad een artikel waarin het probleem omtrent kansen en mogelijkheden voor mensen ‘met een rugzakje’ op de arbeidsmarkt duidelijk aangekaart wordt.

Hoogopgeleid maar ook autistisch en dus geen baan, regio laat veel talent liggen

Artikel via Eindhovens Dagblad, door Patrick Wiercx
Bekijk hier het artikel

EINDHOVEN – Bij Fontys kennen ze ze wel: ict’ers, hbo-niveau, die niet aan een baan of stage kunnen komen omdat ze ook een rugzakje hebben. Dus accepteren ze in Eindhoven een laagbetaald baantje zoals pakketbezorger om toch aan inkomsten te komen. ,,De regio laat enorm veel talent liggen.”

Het klinkt bijna als een ongeloofwaardig verhaal. Een regio die maar niet aan technische werknemers kan komen, terwijl technische studenten en gediplomeerden niet aan de bak komen. Marlou Heskes van Fontys vindt dat meer dan schokkend. ,,Je vraagt je af waar het fout gaat”, zegt ze. Zij heeft er wel enig idee van: bedrijven stellen torenhoge eisen en vinden werknemers met bijvoorbeeld autisme maar lastig. Ze zouden zich volgens Heskes best wat flexibeler mogen opstellen richting hun toekomstige ict-collega’s.

Vorm van autisme

Anderhalf jaar geleden is Fontys begonnen met het pilotproject Career Jumpstart om (bijna) afgestudeerden te begeleiden naar passend werk bij hun opleiding en talenten. Het gaat hierbij om studenten die een bepaalde ondersteuningsvraag hebben. Denk hierbij aan jongeren met (enigerlei mate van) autisme, adhd, hoogbegaafdheid en faalangst. De hogeschool voor ict telt 4000 studenten. Hier heeft elf procent van de studenten zo’n ondersteuningsvraag.

“Wij leveren pareltjes af. Het is jammer als de cultuur bij bedrijven loopbanen in de weg staat”

Career Jumpstart heeft in het pilotproject 100 studenten in begeleiding, waarvan er 35 nu aan een baan of afstudeerstage is geholpen. Zeventig procent van de kandidaten heeft iets met autisme. ,,Wij zetten in op meerdere terreinen”, legt Manon Krabbenborg van Career Jumpstart uit. ,,Trainingen en individuele jobcoaching bijvoorbeeld. We leren studenten een cv te maken, maar ook hoe ze zich beter kunnen verkopen. We leveren pareltjes af en het is jammer als de cultuur bij bedrijven loopbanen dan in de weg staat.” In overleg met Fontys is de aanpak nu in gebruik voor alle instituten van Fontys en ook de TU/e doet mee. Bedrijven zoals ASML, Sioux, Prodrive en Brunel steunen het project.

JAN-facilities-kansen

Erg bescheiden van aard

Jelle Tiepel (24) uit Udenhout herkent de problemen. Hij is vorig jaar februari afgestudeerd in ict media en solliciteert allang niet meer alleen op vacatures in zijn vakgebied. Zijn manco: hij is erg bescheiden van aard en in een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen. ,,Ik moest dat echt leren en hoop dankzij de ondersteuning nu meer kans te maken op een baan.”

“Het probleem is dat ze tien dingen van je eisen, maar als je er vijf kunt en vijf niet, dan doe je niet mee”

Met iets dergelijks zit ook student Gino van de Graaf (31) uit Son en Breugel. Hem lukt het maar niet om aan een stage te komen bij een technisch bedrijf. Dat lijkt vreemd, in een regio van hightech. ,,Het probleem is dat ze tien dingen van je eisen, maar als je er vijf kunt en vijf niet, doe je niet mee.” Heskes valt hem bij: ,,Studenten gaan zich dan ook afvragen of ze wel goed genoeg zijn. Wat ook niet helpt is dat bedrijven bijvoorbeeld een beeld hebben van autisme zoals ze dat uit de media kennen. Terwijl autisme natuurlijk vele varianten kent.”

Alles kan bij JAN!

“Het mooie bij JAN is, dat we geen vacatures hebben. Dat is even wennen voor werkzoekenden én verwijzers. We draaien het hele verhaal om. Wij gaan altijd op zoek naar wat iemand zou kunnen en creëren daarvoor een functie. En vanuit die eerste behoefte, gaan we op zoek naar groei. We bieden werk voor iedereen die wil werken. Soms is dat best een puzzel, maar we zijn ontzettend gedreven. Het brengt een hele nieuwe dimensie binnen onze organisatie. We hebben eigenlijk maar twee voorwaardes aan onze medewerkers:

  • Mensen moeten willen werken. We zijn dus vooral op zoek naar gemotiveerde mensen.
  • Je moet met iedereen willen werken en hier geen verschil in maken.

Als je daartoe bereid bent, dan willen wij voor je gaan.”

Ben jij geïnteresseerd in de mogelijkheden bij JAN Facilities? Neem dan contact met ons op via info@janfacilities.nl of vul het contactformulier in op onze contactpagina.